Wszystko, co musisz wiedzieć o korzystaniu z funkcji „Udostępnione dla Ciebie” w iOS 15

Wszystko, co musisz wiedzieć o korzystaniu z funkcji „Udostępnione dla Ciebie” w iOS 15

iOS 15 wprowadził nowy sposób udostępniania zdjęć, filmów, linków itp. uniwersalnie: Dzielone z Tobą. Działa w aplikacjach takich jak Safari, Zdjęcia i Notatki i umożliwia użytkownikom udostępnianie plików i informacji w tych aplikacjach innym osobom. W tym artykule opisano, jak udostępniać zdjęcia i linki za pomocą menu udostępniania „Udostępnione Tobie” w systemie iOS 15.

Jak działa funkcja „Udostępnij Ci” w Safari

Cały czas udostępniamy znajomym linki do interesujących stron internetowych i artykułów. Czytasz coś w rodzaju nowego zdrowego przepisu lub wiadomości lokalnych i chcesz udostępnić link komuś, kogo znasz.

W poprzednich wersjach systemu iOS odbiorca musiał otworzyć aplikację Wiadomości, przejść do konwersacji, aby znaleźć udostępniony link, i dotknąć go, aby otworzyć go w Safari. Teraz dzięki funkcji „Udostępnione dla Ciebie” sprawy są znacznie prostsze.

Powiedzmy, że ktoś przesłał mi link do interesującego artykułu. Zamiast tracić czas w aplikacji Wiadomości, zostanie ona automatycznie dodana do Safari. Nie prosi o żadne pozwolenie; jednak możesz je kontrolować z poziomu ustawień.

Połącz Safari Udostępnij mi z iPhone'a

Link pojawi się na stronie głównej pod nagłówkiem „Udostępnione Tobie”. Wystarczy dotknąć link, aby otworzyć go na karcie Safari. To jest łatwe.

Ta funkcja działa we wszystkich aplikacjach do przesyłania wiadomości, a nie tylko w iMessage. iOS 15 skanuje i zbiera wszystkie linki i wyświetla je w Safari.

Zauważysz również nazwisko osoby, która udostępniła poniższy link w Safari. Dotknij, aby otworzyć rozmowę w aplikacji Wiadomości. Naciśnij i przytrzymaj, aby wysłać odpowiedź w wyskakującym okienku lub usunąć link i posortować spację.

Udostępniane Ci opcje linków do Safari

Jak ponownie znaleźć link w morzu linków w aplikacji Wiadomości? Prosty. Długo naciśnij link i poszukaj opcji, aby go przypiąć. Te przypięte łącza można teraz znaleźć w menu wyszukiwania Wiadomości, Udostępnione Tobie oraz w widoku Szczegóły konwersacji.

Opcja kodu PIN wiadomości

Jak działa funkcja „Udostępnij Tobie” w aplikacji Zdjęcia?

Za każdym razem, gdy ktoś udostępni Ci zdjęcie, pojawi się ono w aplikacji Zdjęcia w nowej sekcji „Udostępnione Tobie” znajdującej się na karcie „Dla Ciebie” w aplikacji Zdjęcia. Może to być zdjęcie otrzymane w aplikacji Wiadomości lub innej aplikacji do czatu.

Czytać  Jak naprawić dane mobilne, które nie działają na Androidzie

Obok obrazu w aplikacji Wiadomości zobaczysz ikonę pobierania. W starszych wersjach systemu iOS musisz go dotknąć, aby pobrać i zapisać obraz w aplikacji Zdjęcia.

Teraz nie musisz go początkowo pobierać. Otwórz aplikację Zdjęcia, aby zobaczyć wszystkie zdjęcia udostępnione w sekcji „Udostępnione Tobie” na karcie „Dla Ciebie”. Jak widać na poniższym zrzucie ekranu, na górze zobaczysz zdjęcie profilowe nadawcy. Dotknięcie go przeniesie Cię z powrotem do rozmowy w aplikacji Wiadomości, w której obraz został wyświetlony po raz pierwszy.

Aplikacja do udostępniania zdjęć na iPhone'a

Na obrazku nie pokazano linku na dole z napisem „Zapisz udostępnione zdjęcie”, który pozwala zapisać zdjęcie, aby nie było już tylko połączone z oryginalną wiadomością. Po zapisaniu obrazu opcja nie będzie już wyświetlana.

Możesz zapisać zdjęcie, jeśli często usuwasz stare wiadomości. Jeśli usuniesz wiadomość przed zapisaniem zdjęcia, zdjęcie zniknie.

Jeśli otrzymasz pliki w aplikacji Wiadomości, możesz je łatwo zapisać do późniejszego wykorzystania.

Jak udostępniać zdjęcia bezpośrednio z iCloud

W systemie iOS 15 możesz teraz udostępniać zdjęcia za pośrednictwem łącza iCloud zamiast udostępniać rzeczywiste zdjęcie. Otwórz aplikację Zdjęcia i przytrzymaj zdjęcie, które chcesz komuś udostępnić. Stuknij przycisk „Udostępnij”, a następnie wybierz „Kopiuj link z iCloud”.

Icloud Link Aplikacja Zdjęcia Ios 15

Jeśli nie widzisz opcji łącza iCloud, upewnij się, że opcja „Udostępnione albumy i zdjęcia iCloud” jest włączona w „Ustawienia -> Zdjęcie profilowe -> iCloud -> Zdjęcia”.

Zdjęcia Icloud Przestań udostępniać opcję Ios 15

Wygenerowany link można udostępnić za pośrednictwem dowolnej używanej aplikacji do przesyłania wiadomości. Jeśli uważasz, że zdjęcie nie powinno już być udostępniane lub zostało udostępnione przez pomyłkę, możesz szybko przestać je udostępniać. Otwórz aplikację Zdjęcia i znajdź udostępnione zdjęcie na karcie „Dla Ciebie”. Stuknij raz, aby go otworzyć, i wybierz ikonę menu z trzema kropkami, aby znaleźć przycisk „Zatrzymaj udostępnianie”.

Całkowicie wyłącz opcję „Udostępnione Tobie”

Tak, możesz go wyłączyć również dla wszystkich aplikacji lub poszczególnych aplikacji. Otwórz „Ustawienia -> Wiadomości -> Udostępnione Tobie”. Tutaj możesz przełączać te ustawienia w całym systemie lub dla poszczególnych aplikacji, takich jak Muzyka, TV, Safari i Zdjęcia.

Opcja Ios 15 Udostępniono Ci

Częste pytania

1. Dlaczego w Zdjęciach nie widzę opcji „Udostępnione Tobie”?

Wiele osób zgłasza to na portalach społecznościowych, takich jak Reddit i Twitter. Nie działa dla niektórych użytkowników, ale oczekuje się, że zostanie naprawiony w kolejnych aktualizacjach iOS, miejmy nadzieję.

Czytać  Jak podłączyć kontroler PS4 / PS5 do telefonu z systemem Android

2. Kiedy łącza udostępnione w Zdjęciach iCloud wygasają?

Link jest dostępny przez 30 dni, po czym automatycznie wygaśnie. Po tym odbiorca zostanie powitany komunikatem „Nie udało się pobrać”. Wtedy musiałby zostać wygenerowany nowy link.

Kończący się

To ciekawa funkcja, która ułatwiłaby życie wielu osobom. Jednak uruchomienie mogło być łatwiejsze. Shared With You działa w różnych aplikacjach i zbiera cenne dane i wyświetla je w aplikacjach. Wszystkie linki są dostępne w przeglądarce Safari, natomiast wszystkie zdjęcia są widoczne w aplikacji Zdjęcia.

Ciekawie będzie zobaczyć, dokąd prowadzi Apple Shared z tobą w przyszłych aktualizacjach.

Czy ten artykuł jest przydatny?