Jak zapomnieć o sieci na swoim iPhonie

Jak zapomnieć o sieci na swoim iPhonie

Łączenie się z siecią Wi-Fi za pomocą iPhone’a jest łatwe i osiągalne za pomocą zaledwie kilku dotknięć ekranu. Po połączeniu możesz automatycznie dołączyć, gdy będziesz w zasięgu. Ale co, jeśli z jakiegoś powodu musisz zapomnieć o sieci?

Na szczęście równie łatwo zapomnieć o sieci, jak dołączyć. W tym artykule opisano, jak zapomnieć o sieci Wi-Fi na urządzeniu.

Dlaczego chcesz zapomnieć o sieci iPhone’a?

Możesz zapomnieć o sieci na swoim iPhonie z wielu powodów. Jednym z najczęstszych jest to, że Internet nie działa. W takim przypadku rozłączenie i ponowne połączenie może rozwiązać ten problem.

Jeśli zmieniłeś dostawcę Wi-Fi lub zamierzasz zaktualizować router, możesz również zapomnieć o bieżącej sieci, zanim zmiany zaczną obowiązywać. To samo dotyczy, jeśli wyprowadzisz się z okolicy, nie wrócisz i nie zachowasz istniejących usług internetowych.

Niektórzy użytkownicy mogą również chcieć zapomnieć o sieci Wi-Fi ze względów bezpieczeństwa. Niektóre sieci publiczne zagrażają prywatności i bezpieczeństwu, a prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak, wzrasta, jeśli Twój iPhone połączy się automatycznie bez Twojej wiedzy.

Jak zapomnieć o sieci Wi-Fi na swoim iPhonie?

Niezależnie od powodów, dla których tego chcesz, kroki, aby zapomnieć o sieci na Twoim iPhonie, są identyczne. Wszystko, co musisz zrobić, to wykonać poniższe czynności:

1. Odblokuj iPhone’a i przejdź do „Ustawienia”.

2. Po przejściu do tej aplikacji przejdź do „Wi-Fi”.

3. Gdy znajdziesz sieć, o której chcesz zapomnieć, kliknij niebieski przycisk „i”.

Zrzut ekranu konfiguracji iPhone'a pokazujący "ja" przycisk

4. Wybierz „Zapomnij tę sieć”.

Zrzut ekranu przedstawiający opcję zapomnienia sieci na iPhonie

5. Po wybraniu powyższej opcji, telefon wyśle ​​wyskakujące powiadomienie z prośbą o potwierdzenie decyzji. Wybierz „Zapomnij”.

Zrzut ekranu przedstawiający opcję zapomnienia sieci iPhone'a i jej potwierdzenia

Uwaga– Aby zapomnieć o sieci na iPhonie, nie musisz być z nią połączony.

Jak ponownie dołączyć do zapomnianej sieci Wi-Fi

Jeśli chcesz ponownie dołączyć do zapomnianej sieci Wi-Fi na iPhonie, możesz to łatwo zrobić. To, że zapomniałeś wcześniej o sieci, nie oznacza, że ​​jest ona zbanowana na zawsze.

Czytać  Jak naprawić błąd „Nie wykryto karty SIM” w systemie Android?

1. Gdy Twój iPhone znajdzie się w zasięgu, wróć do „Ustawienia -> Wi-Fi”.

2. Na wyświetlonej liście sieci stuknij tę, do której chcesz dołączyć.

Jeśli sieć nie ma hasła, dołączy natychmiast. Ale jeśli to zrobisz, musisz to wpisać i kliknąć „Dołącz”.

Zrzut ekranu pokazujący, gdzie użytkownik może wpisać hasło do sieci Wi-Fi i dołączyć

Jeśli potrzebujesz wpisać hasło, a dane są poprawne, musisz się zalogować, gdy tylko klikniesz „Dołącz”.

Zapomnienie sieci na iPhonie jest tak proste, jak połączenie się z nią

Chociaż automatyczne łączenie się z domową lub biurową siecią Wi-Fi jest wygodne, możesz nie chcieć dołączać do wszystkich sieci bez pytania telefonu o zgodę. Na szczęście zapomnienie sieci na iPhonie to prosty proces.

Jeśli zapomniałeś sieci, ponieważ Internet nie działa, rozważ zresetowanie routera i odczekanie kilku minut. Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo, dobrze jest zastanowić się, czy powinieneś ufać określonej publicznej sieci Wi-Fi.

.

Czy ten artykuł jest przydatny?