Jak usunąć lub dezaktywować swoje konto na Instagramie?

Jak usunąć lub dezaktywować swoje konto na Instagramie?

Jeśli próbujesz pozbyć się Instagrama ze swojego życia, usunięcie konta byłoby twoją pierwszą myślą. Jednak nie musisz być taki twardy. Możesz zacząć od tymczasowej dezaktywacji konta. Ale jak usunąć lub dezaktywować konto na Instagramie i jaka jest różnica między tymi dwiema opcjami? Znajdź odpowiedź tutaj.

Czy powinieneś usunąć lub dezaktywować swoje konto na Instagramie?

Dezaktywacja to tymczasowy proces dezaktywacji i ukrycia Twojego profilu bez trwałego usuwania jakichkolwiek danych. Dezaktywuj swoje konto na Instagramie, jeśli chcesz zrobić sobie tymczasową przerwę od Instagrama.

Z drugiej strony usunięcie jest trwałe i spowoduje wyłączenie konta i usunięcie danych z serwera na zawsze.

Jak usunąć swoje konto na Instagramie na komputerach stacjonarnych i urządzeniach mobilnych?

Usunięcie konta na Instagramie jest możliwe tylko z przeglądarki mobilnej lub komputera stacjonarnego. Ta funkcja nie jest dostępna w aplikacji Instagram.

Wykonaj następujące kroki, aby usunąć konto na Instagramie:

1. Na komputerze stacjonarnym lub urządzeniu mobilnym otwórz ten link w Twojej przeglądarce. Nie ma możliwości usunięcia konta w ustawieniach profilu, więc musisz to zrobić za pomocą tego bezpośredniego linku.

2. Zaloguj się na konto, które chcesz usunąć.

3. Wybierz odpowiedni powód usunięcia konta z menu rozwijanego.

Powód usunięcia konta na Instagramie

4. Po zakończeniu wprowadź hasło do konta i kliknij lub naciśnij „Usuń [username]”Aby potwierdzić usunięcie.

Instagram Usuń hasło do konta

Jak wyłączyć Instagram na pulpicie

Jeśli planujesz dezaktywować swoje konto na Instagramie, wykonaj następujące kroki. Pamiętaj, że możesz dezaktywować konto tylko z przeglądarki komputera lub telefonu komórkowego.

1. Zaloguj się na swoje konto na Instagramie.

2. Kliknij ikonę zdjęcia profilowego w prawym górnym rogu i wybierz z menu „Ustawienia”.

Ustawienia konta na Instagramie

3. Przewiń w dół i kliknij „Tymczasowo dezaktywuj moje konto”. Jeśli nie możesz go znaleźć, kliknij kartę Edytuj profil na lewym pasku bocznym. Alternatywnie użyj bezpośredni link do dezaktywacji konta.

Wyłącz konto na Instagramie

4. Wprowadź powód wyłączenia konta w menu rozwijanym oraz hasło do konta i kliknij „Tymczasowo wyłącz konto”.

Konto na Instagramie tymczasowo wyłączone

Jak dezaktywować Instagram na urządzeniu mobilnym?

1. Otwórz Instagram.com z przeglądarki mobilnej (Chrome, Safari itp.) i zaloguj się.

Czytać  Jak przesyłać filmy na Instagram z komputera?

2. Stuknij ikonę zdjęcia profilowego na dole i kliknij przycisk „Edytuj profil”.

Konto na Instagramie Edytuj profil

3. Przewiń w dół i wybierz „Tymczasowo dezaktywuj moje konto”.

Konto na Instagramie Wyłącz tymczasowe urządzenia mobilne

Co dzieje się z Twoim profilem, zdjęciami / filmami, polubieniami, komentarzami i tagami

Dezaktywacja konta na Instagramie powoduje ukrycie Twojego profilu, dzięki czemu nie pojawia się on w wynikach wyszukiwania lub gdy jest oznaczony. Wszystkie Twoje dane na Instagramie, w tym opublikowane posty (zdjęcia i filmy), historie, rolki, zapisane posty, polubienia i komentarze, będą bezpieczne po dezaktywacji konta.

Z drugiej strony usunięcie konta na Instagramie spowoduje usunięcie danych z serwerów. Możesz pobrać swoje dane na przechowanie przed usunięciem konta.

Co dzieje się z obserwującymi i listami obserwujących

Twoje obserwujące i listy obserwujących pozostaną nienaruszone, jeśli konto zostanie dezaktywowane. Ale kiedy usuniesz konto, stracisz swoich obserwujących. Będziesz musiał zacząć od zera i ponownie obserwować ludzi, jeśli zdecydujesz się zresetować swoje konto.

A co z bezpośrednimi wiadomościami z Instagrama?

Twoje wiadomości na Instagramie zostaną zachowane po dezaktywacji. Druga osoba nadal może uzyskać do nich dostęp w Twojej skrzynce odbiorczej, a Ty będziesz mógł to zrobić również po ponownej aktywacji konta. I odwrotnie, usunięcie konta spowoduje usunięcie wiadomości za Ciebie, ale druga osoba nadal będzie mogła je zobaczyć i przeczytać.

Co dzieje się z twoją nazwą użytkownika na Instagramie?

Twoja nazwa użytkownika jest chroniona i nie może być używana przez nikogo, gdy Twoje konto jest dezaktywowane. Ponowna aktywacja konta spowoduje przypisanie tej samej nazwy użytkownika do Twojego profilu.

Jednak usunięcie konta zwolni Twoją nazwę użytkownika. Jeśli zdecydujesz się utworzyć nowe konto na Instagramie, stara nazwa użytkownika może być używana tylko wtedy, gdy nie była używana przez kogoś innego.

Jak pobrać dane z Instagrama na komputer?

1. Zaloguj się do Instagram.com.

Czytać  Jak znaleźć serwery Discord, aby dołączyć?

2. Kliknij ikonę zdjęcia profilowego i wybierz „Ustawienia”.

Ustawienia konta na Instagramie

3. Kliknij „Prywatność i bezpieczeństwo” na lewym pasku bocznym.

Prywatność i bezpieczeństwo konta na Instagramie

4. Przewiń w dół i kliknij „Poproś o pobranie”.

Pobieranie prośby o konto na Instagramie

5. Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać dane i wybierz format danych. Naciśnij przycisk „Dalej”.

E-mail z prośbą o pobranie konta na Instagramie

6. Wprowadź swoje hasło do Instagrama i kliknij „Poproś o pobranie”.

Wysłanie danych przez Instagram może potrwać do 24 godzin. Po otrzymaniu wiadomości e-mail pobierz plik.

Jak pobierać dane z Instagrama na urządzenia mobilne

1. W aplikacji Instagram dotknij ikony zdjęcia profilowego na dole, aby przejść do ekranu profilu.

2. Stuknij ikonę hamburgera i wybierz „Ustawienia” z menu.

Ustawienia konta mobilnego na Instagramie

3. Przejdź do „Bezpieczeństwo → Pobierz dane”.

Konto na Instagramie Pobierz dane Mobile

4. Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać kopię udostępnionych danych, a następnie zweryfikuj hasło.

W przeglądarce mobilnej otwórz ekran profilu. Stuknij ikonę Ustawienia w lewym górnym rogu. Przejdź do „Prywatność i bezpieczeństwo → Poproś o pobranie”. Wpisz swój adres e-mail i hasło, aby otrzymać dane e-mailem.

Jak reaktywować swoje konto na Instagramie?

Zaloguj się na Instagram, używając swojej starej nazwy użytkownika i hasła. To ponownie aktywuje twoje konto na Instagramie.

Aktywuj ponownie konto na Instagramie

Usuniętych kont nie można reaktywować. Jednak Instagram daje Ci 30-dniowy okres karencji od daty przesłania prośby o usunięcie, w którym możesz anulować prośbę.

Częste pytania

1. Ile razy mogę dezaktywować swoje konto na Instagramie?

Nie ma limitu, ile razy możesz dezaktywować konto. Możesz to jednak zrobić tylko raz w tygodniu.

2. Jak długo mogę dezaktywować moje konto na Instagramie?

Możesz dezaktywować konto tak długo, jak chcesz.

Alternatywa dla usunięcia lub wyłączenia Instagrama

Dezaktywacja lub usunięcie konta to dwa sposoby na ukrycie konta. Istnieją jednak inne sposoby, aby uniemożliwić innym osobom przeglądanie Twojego profilu. Możesz też ukryć polubienia na Instagramie. W przypadku, gdy ktoś Cię nęka, spróbuj go zablokować.

Czy ten artykuł jest przydatny?