Jak ukryć multimedia w Zdjęciach Google za pomocą zablokowanego folderu

Jak ukryć multimedia w Zdjęciach Google za pomocą zablokowanego folderu

Firma Google wydała aktualizację Zdjęć Google, która spełnia jedno z najstarszych żądań użytkowników. Teraz możesz ukryć zdjęcia i filmy w Zdjęciach Google w folderze o nazwie Zablokowany folder, aby trzymać je z dala od wścibskich oczu. Zrozummy, jak to działa, co może, a czego nie.

Jak działa zablokowany folder w Zdjęciach Google

Po pierwsze, będziesz potrzebować zaktualizuj aplikację Zdjęcia do najnowszej wersji. Zablokowany folder jest dostępny tylko w systemie Android w momencie pisania tego tekstu i jest zgodny z systemem Android 6 lub nowszym. Użytkownicy iOS będą musieli poczekać do początku przyszłego roku.

Można go używać na kilka sposobów, ale najpierw można go znaleźć w sekcji „Narzędzia” w zakładce „Biblioteka” w aplikacji Zdjęcia. Ta funkcja jest dostępna tylko na urządzeniach mobilnych, a nie w aplikacji internetowej, ponieważ nie obsługuje kopii zapasowej w chmurze.

Domyślnie zablokowany folder korzysta z kodu biometrycznego lub kodu PIN telefonu, aby się chronić. Konfiguracja nie jest wymagana. Możesz także użyć aplikacji innej firmy, aby zablokować aplikację Zdjęcia.

Inną rzeczą wartą odnotowania jest to, że istnieje tylko jeden folder nadrzędny: Folder zablokowany. Nie możesz tworzyć podfolderów w zablokowanym folderze w celu dalszego porządkowania zdjęć i filmów. Chociaż jest to niewygodne, miejmy nadzieję, że zostanie to rozwiązane w przyszłej aktualizacji.

Zablokowane foldery różnią się od funkcji archiwum na kilka ważnych sposobów. Zarchiwizowane zdjęcia są zapisywane w chmurze i synchronizowane między urządzeniami, można je przeszukiwać, udostępniać i nie są chronione hasłem.

Mój telefon jest skonfigurowany tak, że wszystkie zdjęcia i filmy są automatycznie przesyłane do aplikacji Zdjęcia Google. Następnie mogę uporządkować je bezpośrednio w Zdjęciach, jak tylko chcę. Jeśli jesteś podobny do mnie, ta metoda jest dla Ciebie.

  1. Otwórz aplikację Zdjęcia i przejdź do „Biblioteka -> Narzędzia -> Zablokowany folder”. Zostaniesz poproszony o wprowadzenie kodu PIN lub użycie uwierzytelniania biometrycznego w celu odblokowania folderu.
Opcja zablokowanego folderu w Zdjęciach Google
  1. Dotknij przycisku „Przenieś elementy”, aby rozpocząć wybieranie obrazów i filmów z biblioteki zdjęć, które chcesz dodać do zablokowanego folderu.
  2. Możesz też dotknąć ikony „obraz z +”, aby dodać. Pamiętaj, że nie zobaczysz archiwizowanych elementów podczas dodawania zdjęć do zablokowanego folderu. Najpierw musisz je rozpakować.
Czytać  4 sposoby na zmianę koloru klawiatury Samsung

Notatka: Ze względów bezpieczeństwa nie można robić zrzutów ekranu w zablokowanym folderze.

Przycisk Dodaj zablokowany folder Zdjęcia Google
  1. Wybierz pliki multimedialne, które chcesz dodać do folderu Zablokowany folder w Zdjęciach, a następnie dotknij przycisku „Przenieś”, aby je przenieść.
Folder zablokowany film w Zdjęciach Google
  1. W tym momencie otrzymasz wiadomość, że kopie i edytowane wersje oryginalnego obrazu / wideo, które przeniosłeś, nie zostaną automatycznie przeniesione do zablokowanego folderu. Musisz je wybrać i przenieść ręcznie.

    Notatka: Wszystkie elementy zapisane w zablokowanym folderze zostaną usunięte, jeśli odinstalujesz aplikację Zdjęcia Google lub przeniesiesz urządzenia (nowy smartfon).

  2. Dotknij „Kontynuuj”.
  3. Stuknij przycisk „Zezwól”, jeśli zostaniesz poproszony o zezwolenie aplikacji Zdjęcia na przenoszenie plików multimedialnych do zablokowanego folderu.

I to wszystko.

Innym sposobem przenoszenia plików multimedialnych do zablokowanego folderu jest sekcja biblioteki zdjęć. Po prostu wybierz zdjęcie, które chcesz przenieść, i przesuń palcem w górę, aby wybrać opcję „Przenieś do zablokowanego folderu” z wyświetlonego menu.

Opcja zablokowanego folderu biblioteki Zdjęć Google

Użytkownicy Pixel mają możliwość przenoszenia plików multimedialnych, takich jak nagrane obrazy i filmy, do telefonu bezpośrednio z aplikacji Aparat.

  1. W aplikacji Aparat przejdź do „Galeria zdjęć -> Folder zablokowany” przed kliknięciem zdjęcia lub nagraniem wideo.
  2. Po wybraniu tej opcji wszystkie zrobione zdjęcia lub filmy zostaną zapisane bezpośrednio w zablokowanym folderze.

Po dodaniu obrazu lub filmu możesz go usunąć z zablokowanego folderu lub przenieść z powrotem do biblioteki w aplikacji Zdjęcia.

Aby to zrobić, wróć do zablokowanego folderu, otwórz obraz i wybierz opcję „Przenieś” lub „Usuń” na dole.

Zdjęcia Google Przenieś Usuń zablokowany folder

Zdjęcia Google mają folder na śmieci, w którym przechowywane są wszystkie usunięte pliki; jednak pliki usunięte z zablokowanego folderu zostaną trwale usunięte bez uprzedniego przeniesienia do folderu kosza. Przytrzymaj, aby wybrać wiele plików multimedialnych i przenieść je lub usunąć zbiorczo.

Częste pytania

1. Czy zdjęcia przechowywane w zablokowanym folderze są gdzieś widoczne?

Nie. Po przeniesieniu zdjęć do zablokowanego folderu w Zdjęciach Google są one całkowicie ukryte. Oznacza to, że nie można ich przeszukiwać za pomocą przeglądarek plików, aplikacji galerii ani żadnej domyślnej aplikacji zainstalowanej fabrycznie na smartfonie. Możesz uzyskać do nich dostęp tylko w zablokowanym folderze Zdjęcia Google. Jeśli udostępniasz swoje zdjęcia Google komuś innemu, nie możesz również uzyskać dostępu do zablokowanego folderu. Ponadto, jeśli chcesz udostępnić zdjęcie z zablokowanego folderu, musisz najpierw przenieść je do biblioteki.

Czytać  Najlepsze 4 aplikacje do przesyłania strumieniowego na żywo na iOS, które nie wymagają komputera PC

2. Co się stanie, jeśli odinstaluję Zdjęcia Google lub zgubię telefon?

Niestety stracisz również wszystkie ukryte pliki w zablokowanym folderze Zdjęcia Google. Podczas tworzenia kopii zapasowej zdjęć przechowywanych w bibliotece zawartość zablokowanego folderu nie. Nikt nie ma do niego dostępu i dlatego nie ma możliwości jego odzyskania.

3. Czy mogę ustawić inne hasło niż domyślne hasło mojego urządzenia?

Nie. Domyślnie Zdjęcia Google będą używać tego samego hasła (kodu dostępu lub biometrycznego), którego używasz do blokowania/odblokowywania telefonu. Jeśli więc ktoś ma dostęp do Twojego telefonu, może łatwo uzyskać dostęp do zablokowanego folderu w Zdjęciach Google.

Czy ten artykuł jest przydatny?