Jak ukryć listę znajomych na Facebooku przed innymi?

Hide Your Facebook Friends List Featured

Pomimo tego, że Facebook domyślnie umożliwia dostęp do całej listy znajomych, możesz łatwo ukryć swoją listę znajomych z Facebooka. Jest to świetne, jeśli chodzi o pomaganie ludziom w znajdowaniu wspólnych znajomych, zwłaszcza jeśli właśnie zarejestrowali się na Facebooku. Możesz jednak chcieć, aby Twoja lista znajomych była prywatna. W tym samouczku dowiesz się, jak podstępnie podejść do swoich internetowych znajomości. Dowiesz się, jak ukryć listę znajomych z Facebooka przed znajomymi online, w tym jak ukryć listę znajomych przed określonymi użytkownikami. Dowiesz się również, jak ustawić prywatność całej listy znajomych, co jest idealne, jeśli martwisz się o prywatność w Internecie.

Jak ukryć listę znajomych z Facebooka na PC?

Możesz zmienić ustawienia prywatności na Facebooku dla listy znajomych za pomocą aplikacji komputerowej lub mobilnej. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, jeśli korzystasz z Facebooka w przeglądarce na komputerze.

  1. Udaj się na Facebooka i zaloguj się na swoje konto.
  2. W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Ustawienia Prywatność
  1. Wybierz „Ustawienia i prywatność -> Ustawienia” z menu, które się pojawi.
Ukryj ustawienia listy znajomych z Facebooka
  1. Wybierz „Prywatność” z menu po lewej stronie.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka, którzy mogą zobaczyć
  1. Przewiń w dół, aż znajdziesz następującą sekcję: „Jak ludzie znajdują Cię i kontaktują się z Tobą -> Kto może zobaczyć Twoją listę znajomych”. Kliknij link „Edytuj” po prawej stronie.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Zmień status
  1. Użyj opcji „Kto może zobaczyć Twoją listę znajomych?” rozwijaną, aby określić, kto ma dostęp do tych informacji.

Wybierz jedną z następujących opcji:

  • Publiczny – każdy ma dostęp do Twojej listy znajomych.
  • Przyjaciele – Twoja lista będzie dostępna tylko dla Twoich znajomych. Inni użytkownicy Facebooka nie mają do niego dostępu.
  • Przyjaciele z wyjątkiem – czy chcesz udostępnić swoją listę znajomych na Facebooku wszystkim oprócz kilku wybranych użytkowników? W tym scenariuszu może być łatwiej określić, kto nie powinien mieć dostępu do Twojej listy znajomych.
  • Konkretni przyjaciele – jeśli chcesz udostępnić swoją listę tylko określonym osobom, wybierz „Określeni znajomi” i wpisz imiona nielicznych szczęśliwców.
  • Tylko ja – Spowoduje to ukrycie Twojej listy znajomych przed wszystkimi – nawet tymi z Twojej listy znajomych!
  • Zwyczaj – jeśli masz bardzo specyficzne wymagania, jest to najbardziej elastyczna opcja. Możesz użyć opcji „Niestandardowe”, aby wprowadzić imiona i nazwiska osób, które powinny i nie powinny mieć dostępu do Twojej listy znajomych. Możesz także użyć opcji „Niestandardowe”, aby ograniczyć lub przyznać dostęp do całych grup, w tym „Przyjaciół znajomych”.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Ustawienia niestandardowe

Jeśli nie chcesz przechodzić przez Ustawienia, istnieje alternatywna ścieżka przez Twój profil na Facebooku, która pozwala ukryć listę znajomych.

  1. Przejdź do swojego profilu na Facebooku.
  2. Znajdź swoją listę znajomych po prawej stronie i kliknij „Zobacz wszystkich znajomych”.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Zobacz wszystkich znajomych
  1. W prawym górnym rogu obok przycisku „Znajdź znajomych” kliknij trzy poziome kropki.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Edytuj prywatność
  1. Wybierz „Edytuj prywatność” stamtąd.
  1. Pojawi się wyskakujące okienko z aktualnymi ustawieniami prywatności. Naciśnij przycisk obok „Listy znajomych”.
Ukryj przycisk listy znajomych z Facebooka
  1. Spowoduje to wyświetlenie listy opcji wyszczególnionych powyżej. Wybierz żądaną opcję.
Ukryj dostępność opcji listy znajomych na Facebooku

Jak ukryć listę znajomych z Facebooka na urządzeniu mobilnym?

Jeśli masz zainstalowany Facebook na swoim telefonie, możesz zmienić te ustawienia prywatności za pomocą iOS lub Android mobilna aplikacja.

Czytać  Jak sprawdzić status WhatsApp w tajemnicy

Pamiętaj, że poniższe instrukcje są oparte na Facebooku dla Androida, więc kroki mogą się nieznacznie różnić w systemie iOS. W przeciwieństwie do komputera PC, możesz bawić się tymi opcjami tylko w Ustawieniach, a nie bezpośrednio ze swojego profilu.

  1. Uruchom aplikację mobilną Facebook na swoim telefonie.
  2. Stuknij ikonę z trzema liniami w prawym górnym rogu.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Menu mobilne
  1. Przewiń do „Ustawienia i prywatność” i dotknij.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Ustawienia mobilne
  1. Wybierz „Ustawienia”.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Mobile Wybierz ustawienia
  1. Przesuń w dół, aż znajdziesz sekcję „Odbiorcy i widoczność”, a następnie kliknij „Jak ludzie znajdują Cię i kontaktują się z Tobą”.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Mobile Jak ludzie Cię znajdują
  1. Wybierz „Kto może zobaczyć Twoją listę znajomych?” aby wyświetlić opcje wyszczególnione powyżej i wybierz żądaną opcję.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Opcje prywatności na urządzeniach mobilnych

Jak sprawdzić, czy lista znajomych jest ukryta?

Jeśli chcesz się upewnić, że zmiany ustawień weszły w życie, wykonaj poniższe czynności.

  1. Na komputerze wróć do „Ustawień”, jak pokazano powyżej.
  2. Wybierz „Profil i tagowanie” z menu bocznego.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Oznaczanie profilu
  1. Po prawej stronie przewiń w dół, aż zobaczysz opcję „Sprawdź, jak Twój profil wygląda dla innych” u dołu. Kliknij przycisk „Wyświetl jako”, aby zobaczyć, co mogą zobaczyć publiczność.
  2. Jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, Twoja lista znajomych nie powinna być widoczna po lewej stronie.
Ukryj widok publiczny znajomych z Facebooka
  1. Jeśli korzystasz z telefonu komórkowego, ponownie przejdź do „Ustawienia” i naciśnij „Profil i tagowanie” w sekcji „Odbiorcy i widoczność”.
Ukryj swoją listę znajomych na Facebooku Oznaczanie profilu mobilnego
  1. Stuknij w „Sprawdź, co inne osoby widzą w Twoim profilu” u dołu, aby sprawdzić, co będą mogli zobaczyć odwiedzający Twój profil. W Twoim profilu powinno brakować Twojej listy znajomych.
Ukryj swoją listę znajomych z Facebooka Recenzja mobilna

Często Zadawane Pytania

Czy jest jakiś sposób, aby ludzie nadal mogli zobaczyć, kim są moi znajomi z Facebooka?

Jeśli ukryjesz swoją listę znajomych z Facebooka za pomocą opcji „Tylko ja”, osoby odwiedzające Twój profil (znajomi i nieznajomi) nie będą widzieć niczego w obszarze Znajomi na Twojej stronie. Czasami jednak odwiedzający Twój profil będą mogli zobaczyć „Wzajemnych znajomych”. W naszych testach jest to bardziej prawdopodobne, jeśli jesteś z nimi znajomymi i dodałeś ich do listy „Bliscy przyjaciele”. Inne osoby mogą zobaczyć Twoją przyjaźń w innym profilu. Na przykład, jeśli Twój znajomy ustawił widoczność swojej listy znajomych na Facebooku na „Publiczną”, odwiedzający jego profil zobaczy, że jesteś jego przyjacielem.

Czytać  Jak sprawdzić, czy Twoje konto było częścią naruszenia danych na Facebooku w 2021 roku

Jak mogę stworzyć konkretną listę osób na Facebooku?

Tworzenie niestandardowych list osób na Facebooku jest dość proste i może pomóc w lepszej kontroli, kto ma dostęp do takich rzeczy, jak lista znajomych na Facebooku, a także do postów i komentarzy. Aby to zrobić, przejdź do zakładki Znajomi w swoim kanale i znajdź opcję „Listy niestandardowe” w menu po lewej stronie. Kliknij przycisk „Utwórz listę”, aby rozpocząć nową listę.

Czy możesz ukryć niektórych znajomych z listy znajomych na Facebooku?

Obecnie opcja ukrywania niektórych znajomych z listy znajomych na Facebooku jest niedostępna. Możesz jednak utworzyć wyselekcjonowaną listę osób, które mogą zobaczyć Twoją listę znajomych, korzystając z opcji Niestandardowych lub Określonych znajomych w ustawieniach prywatności aplikacji. Mimo to ukrywanie określonych osób na liście nie jest możliwe. Jeśli chcesz usunąć je z widoku, jedyną opcją jest ich usunięcie lub zablokowanie.

Jak mogę uniemożliwić znajomym/osobom oglądanie mojej aktywności na Facebooku?

Jeśli prywatność jest dla Ciebie kluczowa podczas korzystania z Facebooka, wiedz, że masz solidny zestaw opcji, z których możesz skorzystać. Jednym z nich jest lista Restricted, która pozwala stworzyć listę osób, które nie będą miały dostępu do Twojej pełnej aktywności w sieci społecznościowej. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tworzeniu własnej listy z ograniczeniami.

Kredyt obrazu: Freepik Wszystkie zrzuty ekranu autorstwa Alexandry Arici

Czy ten artykuł jest przydatny?

Zapisz się do naszego newslettera!

Nasze najnowsze samouczki dostarczane prosto do Twojej skrzynki odbiorczej